تعمیرات و نگهداری

فیلتر هوا خودرو چیست | بهترین زمان تعویض فیلتر هوا

فیلتر هوا خودرو چیست

هوای اطراف ما سرشار از آلاینده‌ها و ریز‌گردهاست. این آلایندگی‌ها به واسطه هوا وارد موتور اتومبیل می‌شوند. در طولانی مدت سبب آسیب‌های جدی به موتور از جمله روغن سوزی می‌گردد. هر خودرو دارای یک هواکش است که عمل پاکسازی هوا را به وسیله یک فیلتر کاغذی انجام می‌دهد. فیلتر هوا در مسیر ورودی هوا به داخل موتور ماشین قرار گرفته و هوای ورودی به موتور را از هرگونه آلودگی تصفیه می‌کند.

ویژگی فیلتر هوای خودرو

از طریق ورودی هوا ،هوا وارد محظه داخلی فیلتر اتومبیل می‌گردد. این محفظه توسط درب فیلتر هواکش محدود شده است. به همین سبب هوای ورودی از طریق مکشی که موتور ایجاد می‌کند از میان کاغذ این فیلتر عبور داده می‌شود. سپس هوا از طریق مجرا وارد منیفولد می‌شود.

چگونه بفهمیم که فیلتر هوا خودرو کثیف شده است؟

  • چک کردن فیلتر‌های خودرو

به وسیله بررسی مداوم فیلترهای خودرو می‌توانید به کثیفی و مشکل‌ها پی ببرید.

  • روشن شدن چراغ چک موتور خودرو

با کثیف شدن فیلتر اتومبیل، هوای تصفیه شده به میزان کافی جهت فرایند احتراق بنزین در موتور تامین نمی‌شود. در این صورت کربن در داخل موتور انباشته می‌شود. پس هنگام روشن شدن چراغ چک موتور، فیلتر اتومبیل خود را هم چک کنید.

  • مشکل در استارت زدن

اگر هوای تصفیه شده جهت سوختن بنزین کاهش یابد، بنزین نسوخته به صورت دوده از موتور بیرون می‌آید و باعث رسوب دوده بر روی شمع‌ها میشود و جلوی جرقه زدن شمع را می‌گیرد. در نتیجه موتور به خوبی استارت نمی‌خورد. همچنین این مشکل باعث خروج بنزین نسوخته از اگزوز می‌شود. علت به مشام رسیدن بوی بنزین در زمان استارت زدن اتومبیل همین امر است. و درنهایت ممکن است موجب لرزیدن موتور در زمان استارت شود.

  • کاهش قدرت موتور اتومبیل

در صورت مشاهده کاهش قدرت و شتاب خودرو حتما فیلتر هوا اتومبیل را بررسی کنبد.

  • روغن سوزی موتور

یکی از عواملی که موجب روغن سوزی موتور می‌گردد، عدم فیلتراسیون صحیح هوا توسط سیستم هواکش خودرو هست. مهم‌ترین عامل روغن‌سوزی موتور خودرو همین ورود گرد و غبار یا عدم آب بندی فیلتر هواکش هست، که باید بررسی شود. پس مراقب باشید در محفظه داخلی فیلتر هیچ گونه آلودگی یا گرد و غباری جمع نشود.

  • عدم آب بندی صحیح

عموما عدم آب بندی صحیح، ممکن است بین جداره‌های داخلی فیلتر یا بین درب فیلتر نسبت به خود فیلتر به وجود آید. که این مورد می‌تواند دلیل نقص در سیستم هواکش خودرو باشد.

نحوه تست فیلتر هوا خودرو 

برای بررسی هوای ورودی سالم خودرو، بعد از باز کردن سیستم هواکش، میزان کدر شدن رنگ فیلتر کاغذی را بررسی کنید، که نشان دهنده‌ی میزان جذب گرد و غبار است.

برای ادامه تست، فیلتر هوا را در آورده و کنار می‌گذارید. فضای داخلی که زیر فیلتر قرار دارد و هوای فیلتر شده را به موتور می‌رساند باید عاری از هر گونه گرد و غبار باشد. این نشان دهنده این است که موتور به لحاظ  ورود خاک و در برابر فرسایش قطعات داخلی ایمن است.

اگر شما در فضای داخل فیلتر یا در دهانه ورودی منیفولد هوا(دریچه هوا) گردو غبار مشاهده کنید، نشان دهنده نقص در سیستم هواکش خودرو است که باید بررسی شود. 

شستن یا تعویض فیلتر هوا خودرو

شستن فیلتر سبب می شود فیلتر کارایی قبل را نداشته باشد. اما برای صرفه‌جویی در هزینه‌های اتومبیل در برخی موارد می‌توانید فیلتر خودرو را اول بتکانید بعد از دو طرف به وسیله دستگاه بلوور یا کمپرسور باد، همه شیار ها را به خوبی از گرد و غبار پاک کنید. مد نظر داشته باشید که با تعویض ساده فیلتر هوا خودرو می‌توانید خودرو خود را از یک هزینه هنگفت تعمیر موتور نجات دهید.

زمان تعویض فیلتر هوا خودرو

توصیه میشود هر 12 ماه فیلتر خودرو خود را تعویض کنید.

باید بدانید در صورت رانندگی در جاده‌های خاکی یا مناطق شهری به دلیل آلاینده‌ها و ریز گرد‌ها زمان تعویض فیلتر خودرو کمتر است. با هر بار تعویض روغن موتور، فیلتر هوا خودرو را چک کنید. هنگام خرید حتما به استاندارد بودن فیلتر هوای خودرو توجه کنید، چون فیلتر های غیر استاندارد گرد و غبار را عبور داده و باعث آسیب به خودرو می‌شود.

انواع فیلتر های هوا خودرو

  • فیلترهای اسفنجی

در گذشته ماشین‌های سنگین قدیمی و تراکتور‌ها از فیلتر هوای اسفنجی بهره می‌بردند. این نوع فیلتر امروزه در اکثر اتومبیل‌های مسابقه‌ای کاربرد دارد. فیلترهای اسفنجی از فناوری نانو به صورت چندین لایه ساخته شده‌اند.

  • فیلترهوای سلولزی

برخلاف جذب و کارایی بالا، دارای قیمت پایینی هستند. امروزه نسبت به دیگر فیلترها متداول‌‌ترند، اما عمر کوتاه‌تری دارند. فیلتر هوای سلولزی از کاغذ پلیسه‌دار آردئونی روی یک فریم پلاستیکی برای جذب ناخالصی‌ها ساخته شده‌اند.

فیلتر هوای کتانی

بهترین نوع فیلتر است و  قیمت بالاتری دارد. این فیلتر سبب جریان سریع‌تر هوا در سیستم داخلی اتومبیل می‌شود و موجب تنفس بهتر اتومبیل می‌شود. در نتیجه اتومبیل کارایی و عملکرد بهتری در کل خواهد داشت. فیلتر هوای کتان از 6 لایه پارچه مخصوص فیلترهای روغنی ساخته شده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *